Misterul bolii Parkinson, descifrat

Niciun comentariu
La batranete, doua sunt bolile de care ne temem cel mai mult: Parkinson si Alzheimer. Daca despre boala Alzheimer stim deja suficient sa putem sa ne distingem clar niste semne ale aparitiei si o evolutie oarecum incadrata in niste limite normale, despre Parkinson nu prea se stie mare lucru din punctul de vedere al evenimentul declansator. Recent, belgienii si francezii au reusit sa lucreze impreuna, cativa medici, si sa despisteze de unde apare Parkinson si care sunt „vinovatii”.

Se pare, potrivit celui mai recent studiu, ca maladia Parkinson e generata de niste fibre de la nivelul creierului, ceea ce pare logic pentru ca Parkinsonul este boala degenerativa neurologica. Mergand mai departe, medicii au descoperit ca exista o proteina care formeaza niste panglici deasupra neuronilor si nu le mai permite functionarea normala, de unde si boli neurologice de tot felul, printre care si Parkinson. Ca sa vada daca presupozitia lor este adevarata, ei au facut teste pe soareci, care au o structura interna asemanatoare omului. Rezultatele au fost confirmate si deschid calea catre dezvoltarea de anticorpi care sa previna sau sa distruga boala din mers. Doar in Franta, un procent ingrijorator de 1% dintre cetateni sufera de Parkinson si au vieti ratate, cumparand mereu medicamente extrem de scumpe. Si diagnosticarea Parkinson are de castigat, pentru ca se poate face mai din timp, pana la fazele medii si acute ale bolii. Parkinso este o boala degenerativa foarte grava in urma careia neuronii se distrug complet.

Zona de pe creier afectata de Parkinson e cea care controleaza miscarile, pacientii avand gestica rigida, sacadata, incontrolabila, tremuraturi ale membrelor care nu se opresc toata ziua-nu se pot hrani, nu isi pot intretine igiena obisnuita. Primele manifestari apar intre varsta de 50 si 70 de ani, cel mai probabil sa apara boala fiind la 57 de ani. De la primele semne ale bolii se stie ca mai bine de 80% dintre celulele care au grija de functiile motorii sunt moarte. Boala Parkinson distruge anual milioane de vieti omenesti si isi ingenuncheaza pur si simplu „victimele”, fara drept de apel, facandu-i sa aiba mereu nevoie de ajutor pentru sarcini banale ca mancatul sau spalatul.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu