Informatii utile despre vasele de expansiune

Niciun comentariu
Ce sunt vasele de expansiune?

Vasele de expansiune sunt regulatoare de presiune. Orice sistem care utilizeaza fluide (gaze sau lichide) sub presiune este echipat cu un vas de expansiune.

Un vas de expansiune previne cresterea sau scaderea brusca a presiunii ca urmare a cresterii sau scaderii temperaturii fluidului din sistem. Vasul de expansiune are rolul de a mentine presiunea unui sistem intre anumite limite determinate de temperaturile maxime si minime la care acesta este supus. Reglarea presiunii se face prin modificarea dinamica a volumului sistemului funcţie de temperatura.

Daca temperatura unui fluid creste atunci volumul acestuia creste. Daca volumul in care este dispus fluidul este constant, atunci are loc o crestere a presiunii – situatie foarte periculoasa. Vasul de expansiune realizeaza exact acest lucru : mareste volumul total al sistemului pentru a preveni cresterea periculoasa a presiunii.

Rolul vasului de expansiune este acela de a prelua dilatarea apei datorata incalziri ei.

Avem doua tipuri de vase de expansiune:
 1 – Vas inchis de expansiune
 2 – Vas deschis de expansiune

Se folosesc in general vase inchise de expansiune. Vasul de expansiune inchis are doua compartimente : perna de aer si spatiul ocupat de lichid . Intre cele doua medii exista o membrana de cauciuc. In timpul incalzirii apei, aceasta isi mareste volumul, iar excesul astfel rezultat intra in vas si comprima perna de aer prin intermediul membranei de cauciuc.

Evident ca astfel creste presiunea in instalatie, dar volumul vasului de expansiune si presiunea de preincarcare a pernei de aer sunt astfel calculate incat variatiile de presiune ale apei din instalatie sa se incadreeze in anumite limite ( de ex. intre 1,5 si 2 bar). Apa de la 0°C la 100°C isi mareste volumul cu aproximativ 4%. Apa este practic incompresibila. Functionarea corecta are legatura cu inaltimea hidrostatica a instalatiei, presiunea preincarcata a camerei de aer a vasului de expansiune, volumul vasului de expansiune si presiunea initiala a instalatiei (la rece). Daca volumul vasului este dimensionat corect, buna functionare a instalatiei (adica presiune cat de cat constanta in timpul functionarii) depinde de presiunea din camera de aer (azot). Presiunea vasului de expansiune se masoara cu un manometru, cu instalatia goala (0bar).

Capacitatea vasului de expansiune se poate aproxima ca fiind egala cu 10% din volumul total de lichid din instalatie. Pentru detalii suplimentare legate de vase de expansiune, puteti accesa site-uri de profil, ca de exemplu Topinstall.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu