Ce este si cum functioneaza un router CNC pentru lemn

Niciun comentariu
Un router CNC este o masina de taiat controlata prin intermediul computerului, folosita pentru a taia diferite materiale dure, precum lemn, compozit, aluminiu, otel, material plastic sau spuma. Denumirea de router CNC lemn vine de la numele englezesc al acestui tip de unealta – computer numerical control (control numeric prin computer).

Folosirea unui router CNC duce in general la obtinerea de rezultate de inalta precizie, de foarte buna calitate si imbunatateste productivitatea. Un router CNC traditional se poate misca si taia in trei directii, numite generic X, Y si Z. Axul X este cel mai lung dintre cele trei si este amplasat din fata catre spate, axul Y este de la stanga la dreapta si axul Z sus-jos. Routerul poate taia in toate cele trei directii simultan, iar rezultatele sunt obiecte sculptate in forme dintre cele mai complexe. La baza intregului router CNC sta, evident, sistemul de control numeric prin computer, care functioneaza ca un creier al acestei masini, transmitand catre motor si componentele sistemului in ce directie si cat anume sa taie pentru a lucra o bucata de lemn. Computerul lucreaza dupa un design dat, o imagine in format digital (2D sau 3D), care este transformata intr-o cale cod G cu ajutorul unui software CAM, iar apoi computerul converteste aceste comenzi in semnal digital pe care controllerul CNC il preia si il transforma in voltaje si curenti diferiti care controleaza sistemul mecanic al routerului. Arborele este partea masinii care efectueaza taierea propriu-zisa, actionand prin rotire un instrument de taiat la viteze variable. Un router standard pentru taiat lemn, plastic sau alte materiale mai soft are in general o viteza de 8000 pana la 30000 de rotatii pe minut.

Patul de taiat este, in fapt, „locul de desfasurare” al intregii activitati. Paturile sunt si ele de diferite tipuri, dar functia lor ramane aceeasi, anume aceea de a sprijini si asigura bucata de material in timpul taierii. Motorul este cel care face legatura intre partea mecanica si cea electronica a sistemului, primind putere de la controllerul CNC si oferind putere de rotatie pentru ansamblul mecanic. Exista motoare mai ietine, numite motoare pas cu pas si motoare mai performante, servomotoare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu