Cateva lucruri traznite despre psihopati

Niciun comentariu
Intreprinderile sunt pline de psihopati… In 2013, Kevin Dutton de la Oxford a intocmit o lista de profesii care atrag cei mai multi psihopati. Nu este o surpriza pentru nimeni ca multi psihopati devin politisti, avocati sau chirurgi. Cu toate astea pe primul loc in topul lui Dutton s-a clasat functia de „CEO”. Studiul sau nu a facut decat sa confirme un altul din 2010 condus de Paul Babiak, care a intervievat 203 indivizi aflati in pozitii de top in management folosindu-se de un chestionar bazat pe lista lui Robert Hare referitoare la psihopatie.

Socant, rezultatele studiului sau au demonstrat ca 1 din 25 de intervievati erau psihopati in toata regula, de patru ori mai mare decat procentajul de psihopati prezenti in populatia totala de pe Glob. Psihopatii sunt niste lideri foarte prosti si nu prea relationeaza bine cu nimeni din jurul lor, insa avanseaza cu ajutorul sarmului lor mai degraba decat cu ajutorul meritelor. Daca insa nu pot manipula angajatii, folosesc forta bruta si tactici de terorizare. „Trolii/spiridusii” de pe Internet sunt psihopati. Intr-un studiu condus de psihologi de la diferite universitati din Canada, utilizatorii au fost intrebati despre cat timp petrec online, daca lasa comentarii pe YouTube si daca sunt de acord cu „spiridusii” de pe forum sau din sectiunea de comentarii a siteurilor. „Spiridusii” au prezentat mai multe caracteristici ale „Dark Tetrad”-ului-intersectia dintre sadism, machiavelism, narcisism si psihopatie. Persoanele care au aceste „calitati” adora sa ii raneasca pe altii, sunt inselatori si nu au remuscari pentru ceea ce fac. Psihopatul prosocial. Neurologul James Fallon are un arbore genealogic incredibil.

Se inrudeste cu sapte criminali, printre care si cu Lizzi Borden. Curios sa afle mai multe despre aceste „ramificari”, el analizat partea creierului care influenteaza comportamentul etic si alegerile morale. Toate rudele sale aveau o activitate normala, insa cineva nu avea niciun fel de activitate in acea zona-chiar el. Convins ca era vorba de o greseala, si-a facut cateva teste ADN. Nu numai ca avea un creier psihopat, insa avea si o gena a psihopatiei-„gena razboinicului” care determina un comportament foarte agresiv. Asa ca Fallon s-a autointitulat un psihopat prosocial, ceea ce inseamna ca se comporta in limitele impuse de societate. Si chiar face foarte bine societatii: doneaza pentru intrajutorarea celor nevoiasi, e seful comunitatii sale si isi ajuta aproapele oricand.

Totusi, el admite ca este manipulativ si foarte competitiv-nici macar nu-si lasa nepotii sa castige jocuri simple. Are si probleme cu empatizarea cu altii, marturisind ca simte aceleasi sentimente pentru nepoata sa ca pentru orice individ de pe strada.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu