Lipsa acuta de somn zadarniceste efectele cofeinei

Niciun comentariu
De fiecare data cand avem foarte multe de facut sau cand ne trezim greu dimineata fugim repede la ibric sau aparat si facem o cafea. Consumul redus de cafea este bun pentru organism, ne ajuta sa ne revenim, sa fim mai alerti, sa avem mai multa pofta de munca. Prea multa cafea poate duce la boli de inima, irita sistemul nervos, circulatia sanguina este si ea afectata. In cele mai multe cazuri consumul de cafea este asociat cu lipsa de somn sau cu o stare de somnolenta accentuata. Cu cat suntem mai obositi, cu atat tindem sa bem mai multa cafea. Totusi se intampla ca din cauza insomniei sau din cauza unor proiecte sa renuntam la cateva ore de somn si sa ajungem sa nu dormim decat 5 ore pe noapte.

Daca acest lucru se repeta cateva zile la rand atunci cofeina din cafea nu mai are niciun efect si nu ne ajuta sa retinem mai bine informatia sau sa luam decizii mai rapid. Abilitatile psiho-motorii sunt mult imbunatatite dupa consumul unei cesti de cafea, la fel si performantele la testele de vigilenta. S-a constatat ca doua zile cu somn pe apucate nu influenteaza chiar asa de mult influenta cofeinei asupra organismului nostru si suntem in stare sa ne imbunatatim timpii de reactie, rezistenta la factori perturbatori sau autocontrolul. Cand intervine si a treia noapte de nesomn atunci cofeina este la fel de utila ca un pahar de apa dupa o sticla de doua kilograme bauta pe nerasuflate. Pentru a vedea cat de departe se poate ajunge cu lipsa efectului cofeinei, oamenii de stiinta au creat un test in care au privat de somn subiectii, acestia au dormit doar 5 ore pe noapte, dupa care li s-a dat cofeina sau placebo de doua ori pe zi. Dupa trei nopti din cele cinci nedormite subiectii au luat degeaba doza de cofeina, performantele cognitive scazand rapid si fara a putea fi refacute dupa ce a ajuns cofeina in sistemul sanguin. Solutia ar fi dublarea dozei de cofeina, insa dupa cum am spus, efectele pot fi devastatoare pentru organism. Pe de alta parte, daca a treia zi putem dormi in plus si in timpul zilei e si mai bine pentru ca neuronii se refac mai rapid si creierul poate face fata unei nopti cu doar 5 ore de somn.

Specialistii recomanda un somn de minim 8-9 ore si cat mai linistit, fara treziri pe tot parcursul noptii. Cu cat somnul e mai bun si tine mai mult, cu atat suntem mai alerti ziua ce vine. Pe de alta parte, daca dormim peste 10-11 ore putem sa avem probleme de adaptare si concentrare intrucat creierul si intreg organismul nu reuseste sa isi iasa din starea de relaxare totala decat foarte greu, metabolismul e dat si el peste cap.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu