Lucruri ciudate si frumoase despre ciocanitori

Niciun comentariu
Protectie suplimentara. Pe langa coada care are rol de sustinere si de catarare rapida si usoara, craniul care absoarbe socurile de la lovituri, ciocanitorile au peri moi sau pene plasate in jurul zonei narilor pentru a nu se lovi la nas. Saci de aer filtreaza praful si il impiedica sa ajunga in sistemul respirator al micilor creaturi. Aceste dotari sunt utile mai ales ca ciocanitorile fac gauri in copaci, pentru ca atunci apare foarte mult rumegus si foarte multe resturi zburatoare de lemn aproape de cap.

Cea mai mica ciocanitoare din America de Nord, de doar 15 centrimetri lungime are cele mai mari si mai bine proportionate nari. O pasare in majoritate alb cu negru, doar masculul are si o pata de culoare pe spate, rosu. Acest tip de ciocanitori se gasesc in toata USA, din Florida in Alaska. Toate ciocanitorile au si o alta dotare care le pazeste ochii de bucatile de lemn ce zboara pe langa ele cand gauresc lemnul copacilor. O pleoapa transparenta, a treia, ca o membrana, se inchide inainte ca ciocanitoarea sa inceapa sa isi faca treaba si sa gaureasca cat poate toti copacii in cautare de hrana. Ciocanitoarea poate vedea prin aceasta pleoapa, reusind sa-si curete ochiul pe masura ce exista miscari oculare regulate. Muscarul. Descoperita in cursul expeditiei din vestul USA in anii 1800, ciocanitoarea inchisa la culoare este printre cele mai ciudate din familia ciocanitoarelor. De obicei o gasim prin pini sau stejari, are niste abilitati plictisitoare, dar utile, si le foloseste doar ca sa dea gauri unde sa isi faca culcus. Nu prea sa chinuie sa si gaseasca insecte si sa le manance. Ea poate sa manance insecte de pe suprafata copacilor, insa prefera sa le prinda din zbor si sa le savureze lejer in timp ce vaneaza altele.

Toamna si iarna, aceste pasari mananca, ghinde, fructe, seminte, nuci. Cea mai mare ciocanitoare din USA, de 28 de centimetri, este mai tare la capitolul zburat decat alte ciocanitori. Capacitatea sa de a se deplasa excelenta si bataile aripilor mai lente le face sa arate mai mult ca o un corb, o cioara in zbor si mai putin cu o ciocanitoare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu