Cateva repere din istoria ceasurilor de dama

Niciun comentariu
Ceasurile au, ca oricare alt obiect de pe pamantul asta, o istorie destul de tumultoasa. Preferatele noastre din ziua de astazi, ceasurile „la purtator”, de mana, au aparut prin secolul XV, fiind denumite ceasuri dama portabile. Nu putem compara exactitatea ceasurilor din secolul respectiv cu cea a unor ceasuri casio din vremurile noastre, printre cele mai bune si mai precise, si asta pentru ca ele nu erau exacte, stateau prost la centrul de greutate, mecanismul intern nu era stabil, temperatura influentand in mod negativ toate piesele componente.

Printre primele persoane care ar fi primit ceasuri dama de mana s-ar fi numarat chiar Elisabeta I, regina Angliei, iar cel care i l-a oferit a fost insusi Robert Dudley, iubitul sau. Asta se intampla undeva pe la 1571, perioada in care femeile incepeau incet, dar sigur, sa isi gaseasca locul in societate. Din ce ne spune istoria ceasurilor, primele ceasuri de mana se aflau doar la incheietura femeilor, barbatii avand si ei ceasuri, insa preferau sa le tina in buzunar-de obicei, in buzunarul vestei, cu un lant de fixare, inventat de printul Albert.

Precizia acestor ceasuri casio pe care o apreciem foarte mult astazi a fost atinsa de ceasurile mai vechi de abia pe la mijlocul secolului al XVII-lea. O simpla rotita de echilibru a sporit precizia ceasurilor. Dupa aproape 100 de ani s-a inventat si o spirala de otel care controla viteza oscilatorie a balansierului. De aici si pana la ceasuri cu precizie foarte mare nu a mai fost decat un pas, de vreme ce inventatorii adauga fel de fel de componente pentru a spori echilibrul si exactitatea mecanismului. Urmeaza apoi elventienii, care au intrat puternic pe piata producatorilor de ceasuri. Ceasurile de mana erau purtate si de ofiterii din armata, undeva pe la finele secolului XIX, cu singurul scop de a sincroniza actiunile militare.

Din secolul XX, barbatii iau „autoritate” si poarta ceasuri de buzunar cu niste curele din piele de fixare. Intre timp, ceasurile au ajuns sa fie adevarate bijuterii, sa fie si mai sofisticate, si mai precise, insa mecanismul de baza si functiile sale au ramas neschimbate de cateva secole.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu