Modalitati fascinante in care creierul nostru poate fi manipulat

Niciun comentariu
Decodorul creierului. Expertii au presupus ca aceleasi parti ale creierului se activeaza atunci cand citesti in liniste, asculti pe cineva vorbind sau te gandesti la tine. Asa ca au incercat sa decodeze acele zone din creier si sa permita crearea unor proteze care sa permita celor paralizati sa foloseasca vocea interioara pentru a putea vorbi. Studiind epileptici cu electrozi plasati in creier, echipa de cercetatori a inregistrat ce neuroni din lobul temporal au inceput sa functioneze cand ascultam pe cineva discutand despre ceva anume.

Dupa ce au invatat ca anumiti neuroni reactioneaza la anumite frecvente, oamenii de stiinta au incercat sa construiasca un decodor al creierului, un algoritm care sa determine care cuvinte din cele auzite activau anumiti neuroni din creier. Daca acelasi set de neuroni se activau si cand cineva gandea, algoritmul putea decoda cuvintele la care se gandeau. Ca sa vada daca aveau dreptate cercetatorii au organizat alte teste tot pe epileptici cu electrozi implantati in creier. Mai intai ei au citit cu voce tare un text pentru a se putea crea un algoritm de decodare personalizat.

Apoi acelasi text a fost citit in liniste, fara cuvinte, pentru a se testa algoritmul si functionarea lui. Desi activitatea din creier era diferita atunci cand se citea cu voce tare si fara verbalizare, oamenii de stiinta au reusit totusi sa decodeze cateva cuvinte corect. Insa algoritmul lor mai are mult de „invatat” pana sa decodeze complet la ce se gandeste un om paralizat.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu