Tot ce trebuie sa stii despre scaunele auto pentru copii

Niciun comentariu
Reglementarile rutiere intrate in vigoare la inceputul anului 2015 obliga parintii sa ia masuri suplimentare pentru transportul auto al celor mici. Pentru nou-nascuti, cel mai potrivit este sa cumparati cosuri auto, numite si scoica, datorita formei pe care o au. Acest patut hibrid recomandat pentru copiii de pana la aproximativ 18 luni le permite celor mici sa stea culcati, element important mai ales pentru ca bebelusii nu au coloana formata inca. De regula este recomandat ca scaune auto de tip scoica sa fie montate in centrul banchetei din spate, cu cosul auto indreptat spre spatele masinii.

Cand copilul mai creste, scoica trebuie inlocuita cu un scaun auto usor inclinat, pentru a nu-l forta pe cel mic sa stea cu spatele drept o perioada indelungata. In plus, acest model il ajuta sa adoarma mai usor. Cum copii se dezvolta foarte rapid, nu va sfiiti sa reglati dimensiunile la nevoie: latimea si inaltimea scaunului sau lungimea centurii pot fi modificate usor. Scaunele corespunzatoare pentru mai multe grupe de varsta sunt mai economice. Dupa aceea, puteti trece la un scaun normal, eventual cu o husa care sa poate fi curatata rapid, in caz ca cel mic vomita sau varsa mancare pe ea. De la 36 de kilograme, puteti folosi un inaltator, completat bineinteles de centura de siguranta. Potrivit legii, copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate. La cumparare, aveti deci grija ca produsele cumparate sa fie omologate. Indiferent ce scaun cumparati, verificati ca acesta sa nu fie prea lejer prins de masina. Totodata, examinati si cat de stransa este centura de siguranta.

Principalul criteriu prin care sunt ordonate pe categorii scaunele auto este greutatea copilului, nu neaparat varsta sau inaltimea. Inainte de a a achizitiona scaunul auto, lasati-l pe cel mic sa-l probeze si sa verifice daca se simte confortabil. Pentru a-l face mai entuziast sa ocupe scaunul auto special pentru el, alegeti o husa cu eroii lui preferati. Alte accesorii utile pe care le-ati putea cumpara sunt acoperis impotriva soarelui, suport de cap, burete pentru centura de siguranta a scaunului, etc. Uneori, acestea intra in pret, dar le puteti cumpara si separat.

Luati in calculcul costul pentru orice va este necesar. In functie de grupa de varsta, brand si materiale, preturile variaza intre 150 si 2500 de lei. Penalizarea legala este insa si ea destul de aspra: patru, cinci puncte-amenda (390 - 487,5 de lei) si trei puncte de penalizare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu