Gradina de pe balcon, un vis care devine realitate cu putina imaginatie

Un comentariu
Nu este gospodina care sa nu-si fi dorit sa aiba ea legume si verdeturi proaspete si sa nu mai cheltuiasca pe cele de la piata care, de cele mai multe ori, nu prea sunt de buna calitate. Cum multi dintre noi stam la bloc si nu avem la indemana altceva decat un balcon si un pervaz, cresterea legumelor nu prea e o alternativa viabila. De cand in supermarket-uri se gasesc din abundenta ghivece cu plante aromatice si medicinale, romanii au prins gustul cultivarii propriilor condimente sau legume.

Cei mai ambitiosi dintre noi isi amenajeaza balconul in asa fel incat sa il transforme intr-o adevarata gradina a bunicii incropita in cei cativa metri patrati ai spatiului din afara apartamentului. Insa nu toate plantele din ghivecele de la supermarket sunt crescute chiar cu ingrasaminte naturale, asa ca romanul inteligent s-a dat si el pe curentul eco, care inseamna sanatate, protejarea naturii. Un stil de viata pe care tot mai multi europeni si agricultori moderni l-au imbratisat, stilul eco se poate observa si pe balconul tau cu putina imaginatie si multa rabdare. O gradina eco tinuta pe balcon este mai usor de ferit de daunatori si de intretinut decat una clasica dintr-o curte de tara. Cand va apucati de construirea unei gradini eco pe balcon incepeti cu achizitionarea ghivecelor. Cele de plastic nu sunt asa de bune asa ca se recomanda cele din ceramica si teracota-daca totusi vreti plastic cu orice chip, atunci e bine sa luati in calcul varianta celor facute din materiale reciclate, un pic mai scumpe, dar eco-friendly. Foarte importanta e si marimea. Ierburile aromatice se pot dezvolta si in ghivece micute, insa legumelor le trebuie spaatiu din cauza radacinelor destul de voluminoase. Apoi trebuie sa luati pamant natural, eco, de la tara, de gradina, netratat-se accepta poate compostul care nu e asa de periculos pentru culturile dvs. Denumita si substanta adiacenta, compostul e esential pentru culturi sanatoase si roditoare, an de an.

Odata stabilite ghivecele si pamantul, cumparati rasaduri eco sau luati seminte speciale „eco” si faceti singuri rasadurile in pamantul cumparat anterior. In final urmeaza partea cea mai problematica-udatul corespunzator, stiut fiind ca gradinile eco sunt foarte pretentioase si vor multa apa. Daca aveti scurgeri pe la baie, bucatarie, cu apa colectata puteti uda culturile dvs. de pe balcon, nu vor avea de suferit. Cand fel de fel de insecte vor aparea pe langa culturile dvs. eco din balcon, asta inseamna ca eforturile dvs. nu au fost in zadar si aveti unele sanatoase, dezvoltate perfect.

Trebuie evitate produsele din comert pentru alungatul insectelor-plantele au propriul lor sistem de aparare, iar pentru cele mai slabute, foarte bun e uleiul esential de citrice. Dupa cateva saptamani, legumele si verdeturile eco de pe balcon vor putea fi folosite la mancare si veti fi incantat peste masura de noua dvs. pasiune: gradina eco de pe balcon.

Un comentariu :

  1. salut,
    Multumim de articol.
    Am urmatoarea dilema, poate cineva ma poate ajuta: cum pot pune flori pe un pervaz exterior unui geam si sa ma asigur ca nu vor cadea?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere