10 intrebari despre corpul omenesc la care nu putem raspunde

Niciun comentariu
De ce avem amprente? In ciuda utilitatii evidente a amprentelor unice si multitudinii de cai prin care pot duce la identificarea unor persoane, stiinta nu este prea sigura de ce au aparut la om in prima faza. Unii oameni de stiinta au creat modele elaborate pe computer pentru a determina cum se formeaza amprentele, insa desi au inteles cum „cresc” suntem departe de a intelege motivul evolutionist pentru care avem aceasta modalitate unica de identificare.

Recent, oamenii de stiinta au fost aproape sa descifreze misterul. Au descoperit o boala genetica numita adermatoglifie, care afecteaza doar cateva familii din lumea intreaga, specificitatea lor fiind ca nu au amprente. In afara de aceasta anomalie genetica, persoanele din familiile respective sunt perfect sanatoase. Cercetatorii spera ca prin studiul acestor familii si genelor lor vor reusi in sfarsit sa rezolve misterul evolutionist al amprentelor… Ce fac probioticele de fapt in corpul nostru? In toate reclamele la iaurt auzim de probiotice si cat de benefice sunt pentru sistemul digestiv si imunitate. In unele dintre ele chiar ni se spune despre culturi de probiotice „vii” care au ca unic scop imbunatatirea sanatatii generale a corpului uman. Desi pare ca publicitarii au descoperit ceva nou, probioticele au trait si traiesc in intestinele noastre dintotdeauna. Si mai ciudat e ca marile companii producatoare de iaurt nu precizeaza clar ce fac aceste culturi „vii” de probiotice pentru corpul uman.

Motivul este unul simplu: nimeni nu stie ce fac. De fapt, multe probiotice „vii” au fost introduse in iaurt pentru ca sunt… „vii”, active, dar nu neaparat pentru ca aduc ceva bun corpului. Desigur, nu ne fac rau, asta e clar, dar cercetatorii se straduiesc sa determine totusi ce efecte pozitive si de ce natura au ele asupra noastra. Daca vor descifra acest mister, vor sti si ce fac alte tipuri de bacterii si poate vor vindeca multe boli. Drumul e insa unul lung si anevoios pentru ca sunt foarte multe bacterii probiotice de studiat.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu