Stresul e contagios. Expertii au dovedit-o!

Niciun comentariu
Suntem stresati de nu mai putem din cauza problemelor de la locul de munca, salariilor care tot intarzie, copiilor care sunt tot mai neastamparati si mai creativi cand vine vorba de pozne, din cauza societatii pline de bezmetici si de nesabuiti care habar nu au pe ce lume se afla si ne pun noua bete-n roate. Pun pariu ca nu v-ati gandit niciodata ca, de exemplu, daca sotia e stresata, si sotul poate sa fie stresat chiar daca nu ar avea de ce pe moment.

Exact ca in cazul contagiunii emotionale-simtim emotiile celorlalti din jurul nostru si reactionam in consecinta-si stresul se transmite de la individ al individ prin mecanisme mai complexe decat am fi crezut. Conform unui studiu facut de americani, stresul se poate transmite prin nonverbal, prin mirosul specific emanat de cel care e stresat dar si printr-o simpla privire aruncata celui care sufera din cauza stresului. Nu e nevoie sa relationam foarte mult cu un stresat, ci doar sa fim in preajma lui cand e foarte iritat si nu isi mai gaseste locul din pricina stresului. Pentru a vedea daca au dreptatii, oamenii de stiinta au format un grup de voluntari si i-au rugat sa vorbeasca in public pe anumite teme comune sau sa faca niste calcule foarte, foarte grele. Este cunoscut ca in astfel de situatii, de la un punct incolo, toti oamenii, oricat de puternici ar fi, se streseaza cu sau fara rost. Diferenta dintre cele doua tipuri de oameni supusi testelor era ca unii stateau si ii ascultau pe cei care vorbeau, dar rezolvau si calcule foarte grele. In timpul experimentului, cercetatorii au masurat cantitatea de cortizol-hormon al stresului ce apare doar atunci cand exista o situatie stresanta la care ia parte individul-si un anumit tip de enzive salivare care si ele se manifesta doar cand esti stresat. Surprinzator, ambii indivizi aveau acelasi nivel ridicat de cortizol si de enzime, desi unii vorbisera in public si altii doar ascultasera.

Asadar, concluzia lor a fost ca stresul se transmite foarte usor de la om la om, motivul transmiterii fiind, poate, perceperea unei anumite temeri de invadare a spatiului personal, al mediului de catre celalalt individ. Pana la urma, stresul nu e decat o reactie aproape organica la un posibil pericol-mai simplu spus, organismul ne atentioneaza cand trebuie sa luam atitudine si sa ne protejam de un eventual esesc-se stie ca multi oameni obtin rezultate mult mai bune si au idei geniale atunci cand sunt supusi unui stres continuu pe o perioada scurta de timp. Chiar si cand vorbim, de exemplu, cu seful nostru, care ne reproseaza ca ultimul raport a fost facut cam pe fuga si ca ar trebui refacut cu atentie pentru a nu ajunge sa ne puna sa facem o cerere de demisie, starea de stres se activeaza si o transmitem si noi mai departe familiei, colegilor de la locul de munca sau celor cu care ne intalnim sa zicem in statia de autobuz.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu