Efecte bizare ale privarii senzoriale

Niciun comentariu
Consecintele oribile ale privarii de copilarie. Cu totii stim ca neglijenta si privarea senzoriala pot sa fie fatale pentru dezvoltarea normala a unui copil, insa orice cercetarea despre impactul acestora este lipsita de etica. In 2000, cercetatorii de la Universitatea Hardvard, Tulane si Maryland au inceput sa studieze cazul a 136 de copii romani care au fost abandonati in orfelinate sau traiau cu familii adoptive. Acest studiu le-a permis sa vada ce se intampla atunci cand lipseste atingerea si ce efecte are pentru un copil.

Pe vremea dictatorului Nicolae Ceausescu, in Romania s-au nascut foarte multi „decretei”-a existat un decret prin care avortul era interzis iar femeile care incercau sa scape de copii erau condamnate si interogate de Securitate. Ca urmare, nu mai putin de 150.000 dintre ei au ajuns in institutii care nu au avut posibilitatea sa aiba grija de acestia. Copiii erau legati de paturi, abandonati, lasati pe la usa institutiilor, la usa oamenilor, in maternitati. In toate unitatile vizitate de profesori de la Harvard era o tacere mormantala. Multi bebelusi si copilasi mai micuti aveau strabism intrucat, fara a avea ce sa focalizeze si la ce sa se uite, muschii oculari nu s-au dezvoltat corect. Si dezvoltarea corporala nu a avut loc, hormonul cresterii nu s-a mai secretat din cauza lipsei unei stimulari senzoriale, IQ-ul copiilor fiind foarte scazut. Pentru a vedea daca pot remedia problemele depistate, cercetatorii au antrenat si sfatuit familii pentru a avea grija de cativa micuti si au monitorizat ce se intampla vreme de cinci ani. La final, copiii luati din mediul ostil si dusi la familii, unde aveau parte de stimulare senzoriala continua si-au revenit, dar nu complet, si terapia a mers doar daca micutii erau la varste fragede.

Desi se miscau in voie, se ajutau, puteau sa faca activitati banale singuri, copiii inca mai prezentau ADHD, capuri mici si activitate cerebrala reprimata. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista varste critice cand copiii invata unele dintre abilitatile de baza, necesare pentru o viata normala. Privarea senzoriala aparuta la o varsta frageda poate sa determine efecte ireversibile, depinzand mult de varsta la care apar.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu